Тази година астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 05:06 ч., тогава

...
Тази година астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 05:06 ч., тогава
Коментари Харесай

Астрономическата пролет идва в сряда! На 31 март минаваме към лятно часово време

Тази година астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 05:06 ч., тогава е пролетното равноденствие, заяви Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при Българската академия на науките и от катедра „ Астрономия “ при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Лятното часово време (с 1 час напред) ще бъде въведено на 31 март (неделя) в 03:00 ч. и ще бъде валидно до 27 октомври (неделя) в 04:00 ч., напомни той.

 

Скоро след пролетното равноденствие, на 25 март 2024 година, ще се случи първото затъмнение за 2024 година – лунно, от полусянката на Земята. Неговото начало ще се следи от Централна Европа и Централна Африка. Цялото затъмнение ще може да се наблюдава от Западна Европа, Западна Африка, Атлантическия океан, остров Гренландия, Северна и Южна Америка, Тихия океан, елементи от Арктика и Антарктика, сподели физикът.

Краят на затъмнението ще се следи от Австралия, Япония и Източна Азия.

От България затъмнението няма да може да се следи. По време на явлението Луната ще бъде в съзвездието Дева, а Слънцето – в Риби. Максималната фаза ще настъпи 1,6 дни след лунния разцвет.

Началото на затъмнението от полусянката ще бъде в 06:53 ч., само че за София Луната ще залезе преди този момент – в 06:28 ч., сподели Маркишки. Максималната фаза ще настъпи в 09:13 ч., а краят на затъмнението – в 11:33 ч. Продължителността на явлението ще бъде 4 часа и 40 минути. Магнитудът на затъмнението от полусянката ще бъде 0.958, т.е. Луната ще навлезе в земната полусянка с съвсем целия си диаметър, уточни Маркишки.

 

Иначе до края на деня и през нощта ще бъде най-вече ясно, към среднощ с краткотрайни нараствания на облачността и на обособени места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до сдържан западен вятър. Минималните температури ще бъдат сред 2° и 7°, в София – към 4°. Това оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В първия работен ден от новата седмица (18 март) облачността ще бъде променлива, постоянно намаляваща до най-вече слънчево време. След обяд единствено в обособени планински региони ще превали кратковременно. Вятърът от запад-северозапад ще се усили, ще е до сдържан, в Дунавската низина и западната част на Горнотракийската равнина – краткотрайно мощен. Максималните температури ще бъдат сред 15° и 20°, по ниски в крайните североизточни региони, в София – към 15°.

Над Черноморието ще доминира слънчево време. Ще духа слаб до сдържан вятър от запад-северозапад, по здрач ще отслабне и ще се обърне от изток. Максималните температури ще бъдат от 11° в крайните северни региони, до 17°-18° в региона на Бургас. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините облачността ще е променлива, по-значителна в следобедните часове, когато на обособени места едва ще превали. Ще духа сдържан и мощен северозападен вятър. Дневните температури ще се покачат и оптималната на 1200 m ще е към 10°, на 2000 m – към 2°.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР